Slika v življenjepisu?

Slika v življenjepisu?

Objavljeno: 03.07.2017

Pred časom je veljalo, da je slika v življenjepisu nepotrebna, saj je življenjepis tako izgledal ceneno in s tem zmanjšal možnosti za razgovor. A časi se menjajo in vse več iskalcev zaposlitve uporablja profilno sliko ob svoji prijavi.

Časi se menjajo

Čeprav so mnenja strokovnjakov na tem področju še vedno mešana, se časi menjajo in vse več iskalcev se odloči za prikaz svoje slike v življenjepisu. Predvsem zato, da iztopijo iz množice in se predstavijo bolj osebno.

Prednosti slike v življenjepisu

Že desetletja je življenjepis veljal za popisan črno-beli papir. Ker delodajalci lahko v današnjih časih prejmejo veliko število prijav na delovno mesto, je težko izstopati iz množice. V kolikor delodajalec opazi življenjepis s sliko, mu ta lahko odvrne pozornost od drugih prijav in s tem posveti več časa takemu življenjepisu. Poleg tega slika naredi življenjepis bolj oseben in "človeški" ter prikaže obraz za imenom kandidata.

Slika naredi življenjepis bolj oseben in "človeški" ter prikaže obraz za imenom kandidata

 • življenjepis s sliko izstopi iz množice prijav
 • slika naredi življenjepis bolj "človeškega"
 • slika prikaže obraz za imenom
 • slika pomaga vzpostaviti boljšo povezavo z bralcem

Slabosti slike v življenjepisu

Obstajajo seveda tudi potencialne slabosti slike v življenjepisu, katere je priporočljivo upoštevati preden se odločite za uporabo slike.

Največja slabost slike leži v morebitni diskriminaciji, ki je človeška plat vsakega posameznika. S sliko v življenjepisu bralcu damo možnost, da si ustvari vizualno mnenje o nas in presodi, ali mu kandidat/ka ustreza, je simpatičen/čna, se lahko poveže z njim/njo in na koncu odloči, ali bo povabilo na razgovor poslal.

Dodatna slabost je uporabljena nekakovostna ali neprimerna slika, ki lahko odvrne delodajalca v celoti.

Kdaj uporabiti sliko?

Določeno pravilo, kdaj uporabiti sliko, še ne obstaja. Priporočljivo pa je, da se slika uporabi takrat, ko vam lahko poveča možnosti za razgovor in seveda glede na dejavnost podjetja ter vrsto delovnega mesta, ki je prosto. Najbolje je, da presodite sami ali bo uporaba slike pozitivno učinkovala na vašo prijavo.

Kakšno sliko uporabiti?

Ker je slika zelo pomemben del prvega vtisa, mora biti ta primerna in kakovostna. V kolikor imate možnost, obiščite profesionalnega fotografa, ki vam bo najbolje pomagal in svetoval pri pripravi ustrezne fotografiji. Nekaj nasvetov kako pripraviti fotografijo:

 • uporabite kakovostno sliko
 • ne uporabljajte preveč foto filtrov
 • slika naj bo frontalna in s primernim ozadjem
 • bodite sproščeni a izgledajte profesionalno
 • lokacija slikanja naj bo primerna
 • izogibajte se fotografijam iz zabav, dopusta ip...
 • ambient slike naj bo privlačen in ne temačen ter preveč oseben ip...
Slika v življenjepisu?
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno in boljše delovanje. Piškotki nam pomagajo pri izboljšanju uporabniške izkušnje, analizi uporabe spletnega mesta in omogočijo oglasne sisteme ter dodatne funkcionalnosti. S klikom na gumb »Strinjam se« ali nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dovoljujete vse piškotke in namene obdelave. Več si lahko preberete na tej povezavi.

Preberi več