25 pogostih vprašanj na razgovoru za zaposlitev

25 pogostih vprašanj na razgovoru za zaposlitev

Objavljeno: 12.07.2017

Razgovori za zaposlitev lahko predstavljajo velik izziv, tudi izkušenim iskalcem zaposlitve. Nikoli ne moremo biti povsem prepričani, katera vprašanja nam bo vprašalec zastavil in tudi kakšen naj bo "pravilen odgovor". A vendar ni vse tako črno-belo saj pravilen odgovor ne obstaja. Najbolje je govoriti po resnici, ki je lahko tudi nekoliko diplomatsko prilagojena oz. olepšana.

Najbolje je govoriti po resnici, ki je lahko tudi nekoliko diplomatsko prilagojena oz. olepšana.

V kolikor nimate veliko izkušenj z razgovori za zaposlitev vam lahko spodnja vprašanja pomagajo pri pripravi, da boste kaj pričakovati.

1. Povejte nam kaj o sebi

To vprašanje je skoraj obvezno na začetku vsakega razgovora. Bodite kratki in jedrnati. Izpustite podrobnosti, ki niso vezane na prosto delovno mesto in poudarite vaše sposobnosti, ki bodo pripomogle delodajalcu.

2. Poznate naše podjetje?

Delodajalec želi videti, koliko poznate podjetje in njegovo dejavnost. Pred razgovorom se pozanimajte o podjetju in njegovi dejavnosti ter si ustvarite kratke točke, ki jih boste izpostavili v odgovoru na vprašanje.

3. Zakaj ste se prijavili na delovno mesto?

Zelo pomembno vprašanje, ki delodajalcu pove veliko o vaši želji glede dela v podjetju in osebni motivaciji. Podrobno in jedrnato, a brez dolgovezenja opišite zakaj želite delati ravno tukaj in na tem delovnem mestu.

4. Zakaj menite, da ste primerni kandidat/tka?

Skoraj vedno prisotno vprašanje, na katerega je primerno odgovoriti samozavestno in s pozitivnim pristopom. Osnova odgovora naj bo poudarek vaših znanj in potenciala, s katerim boste doprinesli dodano vrednost tako podjetju, kot delovnemu mestu.

5. Zakaj bi zaposlili ravno vas?

Vprašanje, na katerega je priporočljivo biti pripravljen. Ne bodite prestrašeni, temveč poudarite vaše sposobnosti za katere menite, da ste pravi za prosto delovno mesto.

6. Zakaj želite to zaposlitev?

Izogibajte se generičnim odgovorom in ne govorite o želji po boljši plači, daljšem dopustu ali dodatkom (čeprav so lahko resnični). Govorite raje o tem, kako želite nadgraditi svoje sposobnosti, sprejeti izzive delovnega mesta in biti del delodajalčevega podjetja.

7. Kakšno je za vas idealno delovno okolje?

Spraševalec bo želel spoznati vaše navade in pričakovanja glede delovnega okolja, zato odgovorite iskreno in brez pretiravanj ter nemogočih želja.

8. Kaj so vaše največje prednosti?

Čeprav se morda ne spomnite takoj, poskusite poudariti vaše najboljše dosežke in izkušnje, ki ste jih pridobili v preteklem delu in povedati, kakšne so vaše največje prednosti na podlagi dosedanjih dosežkov.

9. Kakšne so vaše največje slabosti?

Vprašanje, ki zna ustrašiti marsikogar. A brez skrbi, spraševalec želi videti le, ali ste sposobni opaziti svoje slabosti, ki jih lahko v prihodnosti popravite ali nadgradite. Ko poudarite določeno slabost obenem podajte tudi rešitev, kako bi jo lahko odpravili.

10. Opišite vašo izkušnjo v timskem delu

Spraševalec s tem vprašanjem želi videti, ali ste sposobni delati v timu, ki je ponavadi zelo pomemben dejavnik pri uspehu podjetja. Opišite vašo izkušnjo iz preteklosti in cilje, ki ste jih dosegli skupaj.

11. Ste kdaj naredili napako na delovnem mestu?

Vsi delamo napake, ki jih je pa na razgovoru težje priznati. Spraševalec želi vedeti, ali prepoznate svoje napake in ali se iz njih tudi učite. Opišite dogodek, pri katerem ste uvideli svojo napako in ste to znanje uporabili pri naslednjem projektu.

12. Kje se vidite čez tri leta?

Pogosto vprašanje, pri katerem je dobro opisati vizijo, ki se nanaša na podjetje spraševalca. Opišite, kako mislite, da bo delovno mesto, za katerega kandidirate, pripomoglo k temu, da dosežete svoj cilj in kako boste s tem karierno napredovali.

13. Zakaj iščete novo zaposlitev?

V kolikor ste še zaposleni in iščete novo zaposlitev, bo to vprašanje morda malo neprijetno. Poskusite povedati po resnici, a brez slabih besed o trenutnem delodajalcu, šefu ali sodelavcih. Raje govorite o tem, kako je novo delovno mesto bolj primerno za vas, skupaj z izzivi in izkušnjami, ki jih prinaša.

14. Opišite vaš vsakdanjik

Spraševalec želi izvedeti, kakšna je trenutno vaša dnevna rutina in delovne naloge ter s tem videti, ali bo prosto delovno mesto za vas ter kakšne so vaše delovne navade.

15. Kako bi vas opisali sodelavci

Odgovorite kar se da iskreno in poskusite poudariti vaše svetle točke, za katere menite, da so bile opažene pri vaših sodelavcih v trenutnem ali preteklem podjetju.

16. Kaj je vaš največji karierni dosežek?

Na vprašanje se že prej pripravite. Odgovorite iskreno in opišite dosežek, s katerim ste dosegli nek visoko zastavljen cilj in na katerega ste posebej ponosni. Opišite ga podrobno, a brez dolgovezenja.

17. Kaj vas razlikuje od ostalih kandidatov?

Čeprav je na to vprašanje morda nemogoče odgovoriti, saj drugih kandidatov ne poznate in se zato ne morete primerjati, je vredno poudariti svoje določene vrline, ki bodo pripomogle k večjemu uspehu podjetja.

18. Kako sprejemate kritike?

Spraševalec želi vedeti, ali ste v kolikor nekaj ni v redu, sposobni sprejeti kritiko na svoj račun. Odvisno od delovnega mesta je zmožnost sprejemanja kritik in iskanje novih rešitev lahko zelo pomembna.

19. Kako delujete pod pritiskom?

V današnjih časih je stres pri delu veliko bolj prisoten, zato je za delodajalca zelo pomembno, da delavec ne popusti pod pritiskom. Če je možno opišite dogodek, kjer ste delali pod pritiskom a niste popustili in ste cilj tudi dosegli.

20. Radi opravljate svoje delo?

Pokažite strast in voljo, da radi opravljate svoje delo. Naredite si oporne točke, kjer navedete zakaj vas to delo veseli in kako se vidite v prihodnosti na tem delovnem mestu.

21. Na katerih področjih se želite izboljšati?

Dobro pomislite, katera področja so tista, na katerih bi potrebovali svoje znanje in veščine nadgraditi in ali te sovpadajo s prostim delovnim mestom ter jih podrobno opišite. Tako boste pokazali, da se zavedate področij, kjer imate prostor za izboljšave.

22. Kaj pričakujete od delovnega mesta?

Ne omenjajte boljše plače ali manj dela temveč se osredotočite na to, da prikažete prednosti, ki vam jih delovno mesto in zaposlitev v podjetju prineseta.

23. Kaj vas motivira?

Spraševalec želi vedeti, kaj je vaša gonilna sila, ki vas žene k delovnemu napredku. Motivacija je lahko bodisi osebna, vezana na delovne naloge ali kolektiv, v katerem se počutite sproščeno in produktivno.

24. Kaj počnete za zabavo?

Opišite vaše hobije, vaš prosti dan ali preživljanje vikenda, vaše športne ali druge aktivnosti, ki vas sproščajo. Pokažite, da se znate sprostiti in uživati tudi izven delovnega časa.

25. Imate kakšno vprašanje za nas?

Pripravite si vprašanja, ki so vam pomembna in so vezana na delovno mesto ter niso bila že odgovorjena med izvajanjem razgovora.

Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno in boljše delovanje. Piškotki nam pomagajo pri izboljšanju uporabniške izkušnje, analizi uporabe spletnega mesta in omogočijo oglasne sisteme ter dodatne funkcionalnosti. S klikom na gumb »Strinjam se« ali nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dovoljujete vse piškotke in namene obdelave. Več si lahko preberete na tej povezavi.

Preberi več