Pomembnost spremnega pisma

Pomembnost spremnega pisma

Objavljeno: 21.06.2017

Spremno pismo je pismo, ki ga v spremljavi z življenjepisom pošljemo ob razpisu za prosto delovno mesto. Kljub temu, da se danes v veliki meri uporablja elektronska prijava na delovno mesto, je vsebina spremnega pisma toliko bolj pomembna.

Zakaj je spremno pismo pomembno?

Cilj spremnega pisma je vaša osebna prestavitev, ki pa ni odsev oz. povzetek življenjepisa. Spremno pismo mora biti del celotne vloge za delovno mesto, v katerem podrobneje opišete vaše najbolj izpostavljene izkušnje, veščine in motivacijo za delo v izbranem podjetju. V spremnem pismu se prodajajo vaše lastnosti delodajalcu kot najbolj primerne za prosto delovno mesto, ki bodo doprinesle dodano vrednost podjetju.

V spremnem pismu se prodajajo vaše lastnosti delodajalcu kot najbolj primerne za prosto delovno mesto.

Prednosti spremnega pisma

  • omogoča opis vaših veščin in znanj podrobneje
  • opiše delodajalcu vašo motivacijo za delo v podjetju
  • opisuje vaše prednosti za prosto delovno mesto
  • vzpostavi "človeško" povezavo med vami in delodajalcem

Pisanje spremnega pisma za biti, tako kot sestava življenjepisa, daljše in včasih težavno. Zato priporočamo naslednje:

1. Naj bo pregledno

Spremno pismo je predvidoma napisano na enem A4 format listu, na katerem se uporabi berljiva velikost in tip pisave. Izogibajte se igrivim in posebnim pisavam ter barvnim odtenkom, ki lahko bralca zmotijo. Vključite vse pomembne podatke, kot so vaše ime in priimek, bivališče in kontakt.

2. Navezujte se na podjetje

Ob vaši predstavitvi skušajte poudariti vaše izkušnje in znanja, ki so vezana na prosto delovno mesto in podjetje. Poudarite, zakaj menite, da ste primerni za delo pri njih.

3. Kratko in jedrnato

Pozornost bralca lahko hitro pade, zato skušajte biti kratki, jedrnati in vsebinsko dosledni. Naj bo spremno pismo priložnost, kjer boste lahko v kratkem dopisu sporočili vaše najpomembnejše točke in prednosti.

4. Bodite izvirni

Izogibajte se generičnim in splošno poznanim predlogam spremnih pisem, katere večina kandidatov uporablja. Skušajte biti izvirni, tako oblikovano kot vsebinsko, saj je spremno pismo del celote vašega prvega vtisa.

Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno in boljše delovanje. Piškotki nam pomagajo pri izboljšanju uporabniške izkušnje, analizi uporabe spletnega mesta in omogočijo oglasne sisteme ter dodatne funkcionalnosti. S klikom na gumb »Strinjam se« ali nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dovoljujete vse piškotke in namene obdelave. Več si lahko preberete na tej povezavi.

Preberi več